+302109506692

 

Οικονομικός Σύμβουλος

 

Οικονομικός σύμβουλος είναι ο επαγγελματίας που επιλύει οικονομικά προβλήματα με τους εξής τρόπους:

1) Παρέχει δεδομένα και αναλύσεις στο πεδίο που ενδιαφέρεται ο πελάτης

2) Συζητάει όλες τις οικονομικές αλλά και ψυχολογικές παραμέτρους, για να μπει στο βάθος του προβλήματος και να εξακριβώσει τι πραγματικά απασχολεί τον πελάτη και

3) Εκπαιδεύει τον ενδιαφερόμενο, ώστε να μάθει να αντιμετωπίζει μόνος του παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον.

 

Οι τρεις αυτοί υποτομείς είναι κατ’ ουσίαν:

  1. Ο τομέας των Συμβουλών-Πληροφοριών
  2. Ο τομέας της Συμβουλευτικής Διαδικασίας-Συζήτησης και
  3. Ο τομέας της Χρηματοοικονομικής Εκπαίδευσης.

 

Πρόκειται για ένα σχετικά σύγχρονο αντικείμενο εξειδίκευσης στον τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών, που έχει ως στόχο την ολιστική αντιμετώπιση των οικονομικών ζητημάτων ενός ιδιώτη.

Ας πάρουμε ένα απλό παράδειγμα, την περίπτωση αγοράς ενός ακινήτου. Ολιστικική αντιμετώπιση θα πει ότι κάποιος πηγαίνοντας να αγοράσει ένα ακίνητο οφείλει να εξετάσει ταυτόχρονα και όλες τις εξής παραμέτρους:

Ακίνητα

 

1) Τι αξίζει το ακίνητο ως κατασκευαστική αξία και τι ως αξία οικοπέδου; Ποια τιμή θα πλήρωνε ο ίδιος για να το νοικιάσει κι επομένως ποια τιμή θα ζητούσε αν γινόταν ιδιοκτήτης, ώστε να δει την απόδοση των χρημάτων του. (ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ)

Δάνεια

 

2) Αν θα το πάρει με δανεισμό ή χωρίς δανεισμό κι αν ναι, τι ποσοστό δανεισμού σε σχέση με ενδεχόμενα άλλα κεφάλαιά του; Μήπως αξίζει να πουλήσει άλλα περιουσιακά στοιχεία του και ποια, ωστε να μειώσει τον δανεισμό; (ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΔΑΝΕΙΩΝ)

Φορολογική Στρατηγική

 

3) Ποιες οι άμεσες φορολογικές επιβαρύνσεις αλλά κι οι ενδεχόμενες στο μέλλον, ιδίως σε περίπτωση που έχει στην κατοχή του κι άλλα περιουσιακά στοιχεία; (ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ)

Ασφαλιστικά

 

4) Θα καλυφθεί ασφαλιστικά (πλέον είναι υποχρεωτική η ασφάλιση σε κάθε τραπεζικό δανεισμό) αρχικά το ακίνητο αλλά και ο ιδιοκτήτης, ιδίως σε περίπτωση δανεισμού είτε από συγγενείς είτε από τράπεζες; (ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ)

Επενδύσεις

 

5) Ποια η εναλλακτική αξιοποίηση χρημάτων σε επενδύσεις; Επένδυση δεν είναι μόνο οι μετοχές και μάλιστα το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων παγκοσμίως είναι τοποθετημένες στο λεγόμενο σταθερό εισόδημα (fixed income) που αφορά κυρίως κρατικά ομόλογα. Για την περίπτωση αγοράς ακινήτου με μετρητά αξίζει να δει κάποιος μια απλή εναλλακτική με κρατικά ομόλογα (φερέγγυων κρατών) που δίνουν ετησίως έναν χαμηλό αλλά γενικά εγγυημένο τόκο ή και με εταιρικά ομόλογα που μπορεί να δίνουν αποδόσεις της τάξης του 4,5%. Εταιρικά ομόλογα με 4,5% το χρόνο λοιπόν ή ρισκάρουμε και πάμε για παραπάνω απόδοση στο ακίνητό μας; (ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ)

 

Ευρύτερη Διαχείριση Χρήματος

 

Βέβαια όλα αυτά, ακόμη κι αν τεκμηριωθούν επιστημονικά, δεν αποτελούν τη βεβιασμένη τεχνοκρατική λύση που πρέπει να επιβληθεί στον ιδιώτη. Μπορεί κάποιος να θέλει να αγοράσει ας πούμε ένα ακίνητο, έτσι για να τον θυμάται το παιδί του. Γιατί λέμε μεν “ωραίο σπίτι για το παιδί μου”, αλλά δε λέμε ποτέ “ωραία λεφτά για το παιδί μου”. Γενικά η διαχείριση του χρήματος και η αξιοποίησή του είναι ένα πολύ προσωπικό θέμα που επηρεάζεται όχι μόνο από οικονομικούς αλλά και από ψυχολογικούς παράγοντες.

Το παράδειγμα του ακινήτου αποτελεί απλώς μια συνηθισμένη περίπτωση οικονομικής απόφασης που δείχνει τις ποικίλες παραμέτρους που οφείλουμε να λάβουμε υπόψη μας. Προφανώς υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις οικονομικών αποφάσεων, όπως για παράδειγμα τι να κάνω τα λεφτά μου, πως να τα εξασφαλίσω, που να τα επενδύσω και αν αξίζει γενικότερα να τα επενδύσω και που φυσικά να απευθυνθώ.

 

Αντικειμενικές Οικονομικές Συμβουλές

 

Λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες και ταχύτατες εξελίξεις στο φορολογικό, ασφαλιστικό, τραπεζικό, συνταξιοδοτικό και επενδυτικό πεδίο, καθώς και την οικονομική ανασφάλεια που επικρατεί, γίνεται επιτακτικότερη η ανάγκη για μια ολιστική και παράλληλα εξατομικευμένη αντιμετώπιση των πραγμάτων.

Εξετάζουμε τις ανάγκες τού ενδιαφερόμενου σε συνάρτηση με μια συνολική ανάλυση δεδομένων και καταστάσεων και δεν στοχεύουμε στην προώθηση ενός συγκεκριμένου προϊόντος, όπως γίνεται τώρα από τον εκάστοτε κλάδο που απευθύνεται ο καθένας.

 

Ο σωστός επαγγελματίας παρέχει οικονομικές συμβουλές ως ένα τρίτο μάτι, ως ένας αντικειμενικός παρατηρητής, μπαίνοντας στη θέση του πελάτη και υποδεικνύοντάς του τί θα έκανε ο ίδιος εάν βρισκόταν στη θέση του πελάτη.

 

Ο ρόλος του προσωπικού οικονομικού συμβούλου λοιπόν είναι να βρίσκεται δίπλα στον πελάτη, να τον βοηθά ώστε να αναλύει κι αντιλαμβάνεται τις ποικίλες παραμέτρους σε μια οικονομική του απόφαση και ουσιαστικά να τον βοηθά στην επίτευξη των στρατηγικών του στόχων μέσα από: α) τις οικονομικές συμβουλές-πληροφορίες, β) την συμβουλευτική διαδικασία-συζήτηση και γ) την χρηματοοικονομική εκπαίδευση που θα προσφέρει.

 

Το FinancialAdvisor.gr είναι ο δικός σας On-Line Οικονομικός Σύμβουλος, για να βρείτε λύσεις σε κάθε οικονομικό ζήτημα, όσο σύνθετο κι αν είναι.

 

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στο 210-9506692 και στο [email protected].

 

 

%

του Πλούτου των Ελλήνων τοποθετημένος σε Ακίνητα

%

Οι Τρέχουσες Αποδόσεις Προθεσμιακών Καταθέσεων

%

ο Χρηματοοικονομικός Αναλφαβητισμός

%

Κέρδη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου από Ιούνιο 2012 έως Ιούνιο 2014

%

Η αύξηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου από Ιούνιο 2012 έως Ιούνιο 2014

%

Η Τοποθέτηση Χρημάτων σε Αναπτυγμένες Χώρες σε Επενδυτικά Προϊόντα